Argila albastra – miracolul din adancul pamantului
Azzurra-Argila Albastră de Râciu
Compozitie:
- Minerale: Calciu, Magneziu, Potasiu, Fier, Siliciu, Sulf, Titan, Sodiu, Clor, Aluminiu.
- Oligoelemente: Mangan, Cupru, Iod, Seleniu, Crom, Molibden, Fosfor, Germaniu, Zinc, Argint, Brom, Vanadiu, Rubidiu, Borul si alte oligoelemente;
În total Argila Albastră Untoasa de Râciu- Azzurra- are in componenta nu mai puțin de 41 de minerale si oligoelemente, fiind în acest moment, datorită acestui conținut ridicat de minerale, cu adevărat unică. Capacitatea de a trata multe afecțiuni, chiar combinate, vine din această fericită compoziție de elemente vitale pentru organismul uman.
Dar să ne explicăm:
Macro-mineralele si oligoelementele sunt esențiale pentru viața, participând la numeroase procese biochimice in care isi potențează reciproc efectul. Deoarece nu acționează individual, ci împreună, orice deficiență a unuia sau a mai multora din aceste elemente poate afecta mai multe procese metabolice deodată, ducând la dereglări si la instalarea bolilor. Dintre oligoelemente (zinc, mangan, fier, seleniu, crom, molibden), organismul utilizează doar a mia sau a milionimea parte dintr-un gram, in timp ce macro-mineralele (calciu, magneziu, potasiu, fierul, postasiul. etc) sunt necesare in cantități mai mari. Insă ambele grupe de substanțe sunt indispensabile pentru menținerea sănătății.
De studiat enzimele dependente de metale și metaloenzimele.
Argintul, antibiotic natural!
Știința moderna a demonstrat ca argintul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale care au efect împotriva a peste 650 de germeni si viruși. Din acest motiv, rolul argintului in organismul uman poate fi descris ca un „sistem imunitar secundar”. O alta constatare a oamenilor de știința este ca argintul este un puternic antioxidant natural, care „lupta” cu succes împotriva radicalilor liberi (despre care se stie ca ataca celulele sănătoase din organismul nostru). Cu toate ca organismul nostru produce singur antioxidanți, mai avem nevoie si de alții (vitamina C, vitamina E, bioflavonoid, seleniu etc.) pe care îi găsim intr-o alimentație adecvată.
Calciul (necesarul zilnic 800mg- 1000 mg) este responsabil de sănătatea oaselor si a danturii, stimulează absorbția de fier; este indispensabil pentru funcționarea sistemului nervos si a inimii; ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase.
Magneziul (necesarul zilnic 300 mg) ajuta la funcționarea eficienta a nervilor si mușchilor si joacă un rol important in procesul de transformare a glucozei din sange in energie. Calciul si magneziul au un rol important in functionarea aparatului cardiovascular. Are actiune calmanta mentine sanatatea sistemului cardiovascular precum si al celui cerebral , prevenind accidentele vasculare, ajuta la reglarea temperaturii corpului si impiedica formarea de calculi renali si biliari.
Fierul (necesarul zilnic 10-15 mg) este necesar pentru formarea globulelor roșii (hemoglobina) si pentru producerea anumitor enzime. Stimulează procesul de creștere, mărește rezistenta la îmbolnăvire, asigura o culoare sănătoasă pielii.
Sodiul este implicat in sistemele de transport ale membranelor celulare. Este necesar pentru funcționarea adecvata a sitemului muscular si nervos. O cantitate mare de sodiu in organism poate duce la hipertensiune. Cantitatea medie de sodiu zilnica consumata in Europa se situează in jurul valorii de 3-5 grame.
Clorul ca si sodiul celălalt mineral din sare este esențial pentru organism. Clorul face parte din acidul hidrologic produs de stomac, necesar pentru digerarea alimentelor. Nu exista un necesar zilnic de clor stabilit, dar se recomanda cantitatea de 800 mg zilnic.
Cuprul este indispensabil pentru includerea fierului in hemoglobina, utilizarea tirosinei (aminoacid), vitaminei C si a anumitor enzime, asigura funcționarea normala a organelor de reproducere.
Cromul contribuie la metabolizarea carbohidraților, creșterea sau scăderea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului, reducerea colesterolului. Necesarul de crom este estimat la cca 100 mg zilnic.
Iodul (necesarul zilnic 0,14 mg) este necesar pentru funcționarea normala a glandei tiroide, iar magneziul pentru activitatea enzimelor digestive.
Manganul este necesar pentru păstrarea condiției pielii, oaselor si pentru formarea cartilagiilor, ca si pentru metabolismul glucozei si al lipoproteinelor. Acesta ajuta de asemenea la activarea dismutazei superoxide (SOD) -o enzima antioxidantă importantă.
Molibdenul (necesarul zilnic 75-250 micro gr) ajuta la metabolismul glucidelor si lipidelor si este un component important al enzimei responsabile pentru utilizarea fierului.
Potasiul (necesarul zilnic 300 mg) reglează echilibrul hidroelectrolitic al organismului, normalizează ritmul cardiac si ajuta corpul sa elimine rezidirile.
Seleniul este un antioxidant important; încetinește imbatranirea tesuturilor si intareste rezistenta organismului fata de aparitia tumorilor, sporeste potenta sexuala. Functionează ca un antioxidant care lucrează împreună cu vitamina E, administrarea de seleniu reducând mortalitatea prin orice formă de cancer si incidența cancerului pulmonar, colorectal si de prostată. Se leagă de cadmiu si mercur si alte metale scăzând efectul lor toxic, chiar dacă nivelul tisular al acestora rămâne ridicat.
Zincul este necesar pentru funcționarea sistemului imunitar. Acesta controlează procesele metabolice ale organismului si activitatea sistemelor enzimatice, menține integritatea celulara si este vital pentru sinteza proteinelor, formarea insulinei normalizarea funcționării prostatei, creșterea capacității mentale, prevenirea sterilității. Necesarul zilnic este de cca 20 mg.
Unul dintre rolurile principale ale vanadiului in organism este inhibarea formării colesterolului în vasele sanguine, putând preveni în acest fel atacurile de cord.
Rubidiul in combinații cu iodul si potasiul a obtinut rezultate bune in tratarea afecțiunilor oculare. Asociindu-se iodurile alcaline (iodura de rubidiu si iodura de sodiu sau de potasiu) cu clorurile de sodiu sau de calciu; s-a observat ca acești ioni favorizează resorbția opacităților din mediile transparente ale globului ocular.
Sulful se găsește in organism in structura a trei aminoacizi: cistina, cisteina si metionina in cantitate de 170-180 gr. Prin prezenta sa in diferite vitamine (titamina si biotina), sulful intervine intr-o serie de procese metabolice si in metabolismul unor hormoni (insulina, ocitocina).
Fosforul exista aproximativ 600 – 700 g din acest mineral in organismul unei persoane de greutate medie, ceea ce reprezintă aproximativ 1 % din totalul greutatii corporale. Ca si in cazul calciului, cea mai mare parte din fosforul din organism (80 – 90%) se afla in oase si dinți. Doza zilnica optima recomandată este de 200-400 mg. Fosforul joaca un rol in procese celulare, cum ar fi contractarea mușchilor, transferul impulsurilor nervoase, secreția hormonilor si sinteza proteinelor, multe dintre vitaminele B sunt efective numai cand sunt combinate cu acest mineral in organism.
Argiloterapeut
IOAN COVACIU
26.02.2023 www.argiloterapie.ro