Argila albastra – miracolul din adancul pamantului

argila pentru sanatatea ta

Argila albastra – miracolul din adancul pamantului

Azzurra-Argila Albastră de Râciu

Compozitie:

  • Minerale: Calciu, Magneziu, Potasiu, Fier, Siliciu, Sulf, Titan, Sodiu, Clor, Aluminiu.
  • Oligoelemente: Mangan, Cupru, Iod, Seleniu, Crom, Molibden, Fosfor, Germaniu, Zinc, Argint, Brom, Vanadiu, Rubidiu, Borul si alte oligoelemente;

În total Argila Albastră Untoasa de Râciu- Azzurra- are in componenta nu mai puțin de 41 de minerale si oligoelemente, fiind în acest moment, datorită acestui conținut ridicat de minerale, cu adevărat unică.  Capacitatea de a trata multe afecțiuni, chiar combinate, vine din această fericită compoziție de elemente vitale pentru organismul uman.

Dar să ne explicăm:

Macro-mineralele si oligoelementele sunt esențiale pentru viața, participând la numeroase procese biochimice in care isi potențează reciproc efectul. Deoarece nu acționează individual, ci împreună, orice deficiență a unuia sau a mai multora din aceste elemente poate afecta mai multe procese metabolice deodată, ducând la dereglări si la instalarea bolilor. Dintre oligoelemente (zinc, mangan, fier, seleniu, crom, molibden), organismul utilizează doar a mia sau a milionimea parte dintr-un gram, in timp ce macro-mineralele (calciu, magneziu, potasiu, fierul, postasiul. etc) sunt necesare in cantități mai mari. Insă ambele grupe de substanțe sunt indispensabile pentru menținerea sănătății.

De studiat enzimele dependente de metale și metaloenzimele.

Argintul, antibiotic natural!

Știința moderna a demonstrat ca argintul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale care au efect împotriva a peste 650 de germeni si viruși. Din acest motiv, rolul argintului in organismul uman poate fi descris ca un „sistem imunitar secundar”.   O alta constatare a oamenilor de știința este ca argintul  este un puternic antioxidant natural, care „lupta” cu succes împotriva radicalilor liberi (despre care se stie ca ataca celulele sănătoase din organismul nostru). Cu toate ca organismul nostru produce singur antioxidanți, mai avem nevoie si de alții (vitamina C, vitamina E, bioflavonoid, seleniu etc.) pe care îi găsim intr-o alimentație adecvată.

Calciul (necesarul zilnic 800mg- 1000 mg) este responsabil de sănătatea oaselor si a danturii, stimulează absorbția de fier; este indispensabil pentru funcționarea sistemului nervos si a inimii; ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase.

Carenta duce la rahitism, osteomalacie (înmuierea oaselor) osteoporoza, crampe musculare, irascibilitate, palpitatii, transpiratii inesplicabile, tulburari de dinamica sexuala, dereglari ale ciclului menstrual, amortirea mainilor, balonari nejustificate, carii dentare, etc. Hipercalcemia genereaza dureri articulare, mancarimi ale pielii, scaderea frecventei cardiace, constipatie, litiaza renala, apetit diminuat, dificultati de inghitire, greata, varsaturi, sufocare, urinare frecventa, etc
. Stimulenti ai absorbtiei de calciu sunt: vitaminele A, C,D fierul, magneziul, fosforul si borul.

Magneziul (necesarul zilnic 300 mg) ajuta la funcționarea eficienta a nervilor si mușchilor si joacă un rol important in procesul de transformare a glucozei din sange in energie. Calciul si magneziul au un rol important in functionarea aparatului cardiovascular. Are actiune calmanta mentine sanatatea sistemului cardiovascular precum si al celui cerebral , prevenind accidentele vasculare, ajuta la reglarea temperaturii corpului si impiedica formarea de calculi renali si biliari.

Carenta de magneziu duce la stări de nervozitate, greata, apatie, crampe musculare, tremur, convulsii, ciroza hepatica, hiperparatiroidism, insomnie, hipertensiune si chiar coma. Excesul de magneziu duce la diaree,  afectiuni renale
. Stimulatorii absorbtiei de magneziu sunt calciul, fosforul si vitamina A.

Fierul (necesarul zilnic 10-15 mg) este necesar pentru formarea globulelor roșii (hemoglobina) si pentru producerea anumitor enzime. Stimulează procesul de creștere, mărește rezistenta la îmbolnăvire, asigura o culoare sănătoasă pielii.

Deficitul generează: anemia feripivă, incetinirea functiilor vitale ale organismului, paloarea pielii, sufocare ameteli, unghii fragile, limba fără papile si dureroasă. Excesul provoacă scăderea zincului, iar in prezenta vitaminei C crescute devine toxic, precum și: vărsături, diaree, leziuni ale pereților intestinali, etc
;

Sodiul este implicat in sistemele de transport ale membranelor celulare. Este necesar pentru funcționarea adecvata a sitemului muscular si nervos. O cantitate mare de sodiu in organism poate duce la hipertensiune. Cantitatea medie de sodiu zilnica consumata in Europa se situează in jurul valorii de 3-5 grame.

Clorul ca si sodiul celălalt mineral din sare este esențial pentru organism. Clorul face parte din acidul hidrologic produs de stomac, necesar pentru digerarea alimentelor. Nu exista un necesar zilnic de clor stabilit, dar se recomanda cantitatea de 800 mg zilnic.

Cuprul este indispensabil pentru includerea fierului in hemoglobina, utilizarea tirosinei (aminoacid), vitaminei C si a anumitor enzime, asigura funcționarea normala a organelor de reproducere.

Cromul contribuie la metabolizarea carbohidraților, creșterea sau scăderea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului, reducerea colesterolului. Necesarul de crom este estimat la cca 100 mg zilnic. 

Absenta cromului duce la imposibilitatea organismului de a asimila si de a utiliza in mod adecvat glucidele, creste riscul de diabet, arterioscleroză, etc.

Iodul (necesarul zilnic 0,14 mg) este necesar pentru funcționarea normala a glandei tiroide, iar magneziul  pentru activitatea enzimelor digestive. 

Excesul de iod poate duce la toxicitatea lui numai la o cantitate de 20 ori mai mare decât cantitatea recomandata zilnic si determina blocarea sintezei de hormoni tiroidieni. Se manifestă uneori prin gușă sau, dimpotriva prin hipertiroidie. La doze foarte mari de iod poate apărea senzația de,, gust metalic”, hipersalivație, iritație gastrică, leziuni cutanate. In cazul deficitului de iod , glanda tiroidă crește in volum pentru a putea concentra iodul în interiorul ei, apărând gușa. Gusa endemică are o prevalență de 10-20 % din populația dintr-un teritoriu in care există un deficit geoclimateric de iod. Deficitele materne severe de iod întârzie creșterea si dezvoltarea creierului fetal, determinând apariția cretinismului la sugar.

Manganul este necesar pentru păstrarea condiției pielii, oaselor si pentru formarea cartilagiilor, ca si pentru metabolismul glucozei si al lipoproteinelor. Acesta ajuta de asemenea la activarea dismutazei superoxide (SOD) -o enzima antioxidantă importantă.

Carenta duce la ataxie (boala nervoasă caracterizată prin incapacitatea de a coordona mișcările), amețeli si tulburări de memorie;
 Nu s-a stabilit un necesar zilnic, dar Comitetul European de Studii in domeniul alimentar recomanda 2 mg zilnic.

Molibdenul (necesarul zilnic 75-250 micro gr) ajuta la metabolismul glucidelor si lipidelor si este un component important al enzimei responsabile pentru utilizarea fierului.

Potasiul (necesarul zilnic 300 mg) reglează echilibrul hidroelectrolitic al organismului, normalizează ritmul cardiac si ajuta corpul sa elimine rezidirile. 

Excesul de potasiu nu poate fi determinat de un aport alimentar excesiv, fiind consecința unor afecțiuni medicale. Semnele si simptomele excesului de potasiu sunt: oboseala musculara, paralizia musculaturii extremităților sau a musculaturii respiratorii, confuzie mintala, bradicardie (scăderea frecventei cardiace) si hipotensiune arteriala; Deficitul de potasiu poate avea cauze diverse: alcoolism, anorexie, vărsături diaree prelungita, afecțiuni renale, tratament cu insulina si/sau glucoza, arsuri stari febrile. Se caracterizează prin: scăderea tonusului muscular cu impotenta funcțională la nivelul membrelor inferioare, anorexie (lipsa poftei de mâncare), greață, vărsături, balonare, constipație , iritabilitate, paralizii ale musculaturii si tahicardie;

Seleniul este un antioxidant important; încetinește imbatranirea tesuturilor si intareste rezistenta organismului fata de aparitia tumorilor, sporeste potenta sexuala. Functionează ca un antioxidant care lucrează împreună cu vitamina E, administrarea de seleniu reducând mortalitatea prin orice formă de cancer si incidența cancerului pulmonar, colorectal si de prostată. Se leagă de cadmiu si mercur si alte metale scăzând efectul lor toxic, chiar dacă nivelul tisular al acestora rămâne ridicat.

Carența de seleniu duce la îmbătrânirea prematură și pierderea vitalității ,necesarul zilnic este de cca 50 mg pentru femei si cca 70 mg pentru bărbați.
 Seleniul acționează ca o enzimă antioxidantă, ajută procesele tiroidei prin adăugarea sintezei in hormoni T3 si T4.

Zincul este necesar pentru funcționarea sistemului imunitar. Acesta controlează procesele metabolice ale organismului si activitatea sistemelor enzimatice, menține integritatea celulara si este vital pentru sinteza proteinelor, formarea insulinei normalizarea funcționării prostatei, creșterea capacității mentale, prevenirea sterilității. Necesarul zilnic este de cca 20 mg. 

Excesul de zinc apare la inhalarea vaporilor de zinc (sudura), prin ingestia sau prin administrarea intravenoasa a unui mineral. Inhalarea vaporilor cu un conținut mare de de oxid de zinc produce o intoxicație acuta, cunoscuta sub numele de ,,febra de fum” care se manifesta prin: febra, guturai, salivație excesiva, cefalee, tuse. Daca faci dializa soluțiile folosite te pot contamina cu zinc, determinând un sindrom toxic ce se caracterizează prin anemie, febra si afectarea sistemului nervos central. Deficitul de zinc prezinta următoarele simptome: anorexia, întârzierea in creștere, maturizarea sexuală  întârziată, hipogonadismul (hormoni sexuali insuficienți), hipospermia (numar mic de spermatozoizi), alopecia (caderea parului), bolile cu caracter imun, dermatitele, hipogeuzia (alterarea gustului), întârzierea vindecării plăgilor. Deficitul matern de zinc poate determina anencefalia fetala (absenta dezvoltării creierului fetal). Cecitatea (orbirea) nocturna si letargia mintala pot fi, de asemenea, întâlnite;

Unul dintre rolurile principale ale vanadiului in organism este inhibarea formării colesterolului în vasele sanguine, putând preveni în acest fel atacurile de cord.

Germaniul este, probabil, cel mai important microelement anticancerigen. Fiind un excelent transportator de oxigen intracelular, determina deteriorarea si moartea celulelor canceroase, deoarece acestea nu pot metaboliza cantitati mari de oxigen. In acelasi timp, germaniul imbunatateste functiile limfocitelor B si T, stimuleaza productia de interferon a organismului, creste imunitatea si este un antioxidant major, cu bune proprietati antitumorale.

Rubidiul in combinații cu iodul si potasiul a obtinut rezultate bune in tratarea afecțiunilor oculare. Asociindu-se iodurile alcaline (iodura de rubidiu si iodura de sodiu sau de potasiu) cu clorurile de sodiu sau de calciu; s-a observat ca acești ioni favorizează resorbția opacităților din mediile transparente ale globului ocular.

Sulful se găsește in organism in structura a trei aminoacizi: cistina, cisteina si metionina in cantitate de 170-180 gr. Prin prezenta sa in diferite vitamine (titamina si biotina), sulful intervine intr-o serie de procese metabolice si in metabolismul unor hormoni (insulina, ocitocina).

Deficitul de sulf determina: afecțiuni ale oaselor si articulațiilor, boli de piele.
Rația zilnica recomandata este de 0,5-1,2 gr.

Fosforul  exista aproximativ 600 – 700 g din acest mineral in organismul unei persoane de greutate medie, ceea ce reprezintă aproximativ 1 % din totalul greutatii corporale. Ca si in cazul calciului, cea mai mare parte din fosforul din organism (80 – 90%) se afla in oase si dinți. Doza zilnica optima recomandată este de 200-400 mg. Fosforul  joaca un rol in procese celulare, cum ar fi contractarea mușchilor, transferul impulsurilor ner­voase, secreția hormonilor si sinteza proteinelor, multe dintre vitaminele B sunt efective numai cand sunt combinate cu acest mineral in organism. 

Carența duce la oprirea creșterii, slăbirea oaselor si a dinților, rahitism, s.a ; Excesul provoacă scăderea calciului.
Acoperirea necesarului zilnic de minerale al organismului se face prin cură internă cu numai 20 gr argilă albastră Azzurra in condițiile unui regim igieno-dietetic adecvat! Pentru alte detalii scrie la office@argiloterapie.ro

Argiloterapeut

IOAN COVACIU

26.02.2023 www.argiloterapie.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *